Het kan u eigenlijk niet zijn ontgaan dat dit jaar in het hele land uitbundig wordt gevierd dat De Stijl 100 jaar geleden is opgericht. De Stijl was als tijdschrift de inleiding voor een kunstbeweging die in het collectieve geheugen is verbonden met de kleuren rood, geel en blauw en de niet-kleuren zwart, wit en grijs. Geometrische vormen met lijnen, rechthoekige vlakken en kubistische volumes waren een belangrijk kenmerk van De Stijl. Hoofdrolspelers Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld zorgden voor een vernieuwing in de kunst, literatuur, poëzie en architectuur. Ook nu worden nog vele makers en kunstenaars geïnspireerd door de beeldtaal van De Stijl. In het hele land wordt dit jaar De Stijl in de spotlights gezet. Overal waar maar een verband wordt gevonden met De Stijl wordt uitgepakt met tentoonstellingen, lezingen en manifestaties. Gerrit Rietveld was één van de prominenten binnen De Stijl. Met De Ploeg en alle andere ontwerpen van Gerrit Rietveld, maar ook die van Mien Ruys, heeft Bergeijk een sterke link met De Stijl. Bergeijk speelt dan ook een belangrijke rol in het landelijke programma rond “100 jaar De Stijl: van Mondriaan tot Dutch Design”. De gemeente kent verschillende partners tijdens dit Stijljaar: Stichting Rietveld & Ruys, VVV Bergeijk, Bruns, Promotie Bergeijk, families Van Daalen en Visser. En ook de Bergeijkse Kunstenaars Vereniging, Bergeijkse horeca, recreatie, onderwijs en middenstand haken in op het feestjaar. Deze organisaties bereiden in samenspraak met de gemeente ieder hun eigen programma en activiteiten voor, met als hoofddoel dat Bergeijk op de kaart wordt gezet als Rietvelddorp. Op www.rietveldbergeijk.nl komt het aanbod samen.

 

De Stijlparade: 19 – 27 augustus

Naast de 100-jarige Stijl zal ook dit jaar de 10e editie van het Ploegfestival plaatsvinden. Ook krijgt het landschapspark van Mien Ruys een nieuwe toekomst als openbaar dorpspark. Stichting Rietveld & Ruys wil deze jubilea vieren met activiteiten die dit prachtige erfgoed onder de aandacht van een breed publiek brengt. Hoogtepunt wordt De Stijlparade, een groots zomerevenement dat het vernieuwde park in de spotlights plaatst. Negen dagen lang vormen het park van Mien Ruys en de fabriek van Gerrit Rietveld het publieke decor voor een designexpositie “Zitten is een Werkwoord”, diverse voorstellingen en activiteiten. Het is de ambitie om het grootste parkterras van Nederland te realiseren. Het park wordt ingericht als een gigantische huiskamer in het groen. De expositie in de open lucht bestaat uit honderden designmeubels. Gemaakt door ontwerpers van naam, maar ook door lokale/regionale makers, ambachtslieden en kunstenaars. Er staan stoelen geïnspireerd op De Stijl, maar natuurlijk ook meubels die reageren op Rietvelds uitspraak: “Zitten is een Werk-woord”. Het publiek kan tijdens de Stijlparade een lezing bijwonen, een theatervoorstelling, natuurexcursie, op Rietveldsafari, naar de film, eten en drinken, en nog veel meer! Als feestelijke afsluiting van de Stijlparade organiseert Theater De Kattendans in het weekend van 26/27 augustus op zaterdag ‘Heroes in Heaven’ en op zondag de 10e editie van het Ploegfestival.

Wilt u als kunstenaar meewerken aan de designexpositie 'Zitten is een werkwoord'? Stuur dan een e-mailbericht naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer weten? Volg ons!

Facebook: facebook.com/rietveldbergeijk  

Twitter: twitter.com/rietveldbergeij

Kalender

19-27 augustus: Stijlparade en Ploegfestival in het Mien Ruys Park. www.rietveldenruys.nl/stijlparade 

24 september: HRT Nationale Wandeldag. Start o.a. bij De Ploeg. www.hrtwandeldag.nl